Sól potasowa substytuty

Substytucja soli wzbogacona potasem a choroby serca

Sól jest od dziesięcioleci w agendzie zdrowia publicznego, dzięki ogromnym globalnym inwestycjom w kampanie uświadamiające dotyczące soli, etykietowanie z przodu opakowania, przeformułowanie żywności w branży, a nawet aktywizm. Teraz Matti Marklund z Tufts University wraz z kolegami modelował wpływ substytucji soli wzbogaconej potasem na skurczowe ciśnienie krwi, chorobowość i śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych w Chinach.

Badanie donosi, że 45% dorosłej populacji w Chinach ma nadciśnienie. Jeden na siedem zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych i około jeden na trzy śmiertelny udar mózgu u osób w wieku poniżej 70 lat można przypisać wysokiemu spożyciu sodu. Uznaniowe dodawanie soli do żywności w domu stanowi 70% spożycia sodu w Chinach.

Model wykorzystuje głównie dane z Global Burden of Disease Study oraz dane tymczasowe z Salt Substitute and Stroke Study (SASS). SASS to randomizowane badanie klastrowe nad substytutami sól potasowa (składające się z 70 ± 10% chlorku sodu i 30 ± 10% chlorku potasu, dostarczane w ilości 20 gramów na osobę dziennie), prowadzone w 600 wioskach w pięciu prowincjach w Chinach.

Naukowcy szacują, że wpływ substytucji soli wzbogaconej potasem na skurczowe ciśnienie krwi zapobiegłby 461 tys. zgonów rocznie w Chinach z powodu chorób układu krążenia, w tym 208 tys. z powodu udaru mózgu. Pozwoliłoby to uniknąć 743 000 niezakończonych zgonem zdarzeń sercowo-naczyniowych i 7,9 miliona lat życia skorygowanych niepełnosprawnością związanych z chorobami sercowo-naczyniowymi. Częstość występowania przewlekłej choroby nerek zostałaby zmniejszona o 120 000 przypadków rocznie, zapobiegłoby się 32 000 zgonów z powodu przewlekłej choroby nerek, ale zwiększone spożycie potasu mogłoby potencjalnie spowodować dodatkowe 11 000 zgonów z powodu chorób układu krążenia, z czego połowa z powodu hiperkaliemii w przypadkach zaawansowanej przewlekłej choroby nerek.

Modelowanie jest przedstawione w uproszczony sposób, a badanie stanowi rodzaj przekonującej migawki, która może przemawiać do decydentów. Podczas gdy chińskie badanie zdrowia i żywienia z 2015 r. wskazuje, że większość spożywanego sodu jest dodawana w domu, ankiety z USA i innych krajów wskazują, że solniczka ma stosunkowo mniejszy wkład w porównaniu z przetworzoną żywnością – i w takich regionach branża podchodzi do zmniejszenie ilości soli może być korzystne dla zdrowia publicznego.