Kwas chlorowodorowy. Twój żołądek w naturalny sposób pomaga w trawieniu obiadu. Jest używany przemysłowo do obróbki stali, materiału wybieranego do budowy mostów wiszących oraz samochodów osobowych i ciężarowych. Kwas solny jest również wykorzystywany do produkcji baterii, żarówek fotoflash i fajerwerków. Jest nawet używany do przetwarzania cukru i produkcji żelatyny. Kwas solny, podobnie jak związek chloru z zeszłego miesiąca, chlorek sodu , jest kolejnym „wół roboczym” związkiem chemicznym, ponieważ jest niezwykle przydatny na wiele różnych sposobów.
W przeciwieństwie do chlorku sodu, kwas solny nie jest łatwy w obsłudze, a środki ostrożności są KONIECZNIE! Kwas ten ma ostry, drażniący zapach i jest silnie żrący, co oznacza, że uszkadza większość rzeczy, których dotyka. Być może zastanawiasz się, jak można przechowywać taką reaktywną ciecz bez niszczenia pojemnika. Metalowe pojemniki są na ten kwas, ale plastikowe, takie jak te wykonane z PVC (polichlorku winylu), bardzo dobrze się wytrzymują.
HCl to związek chlorowodorowy. Każda cząsteczka HCl składa się ze stosunku jeden do jednego wodoru i chloru. (Patrz diagram w lewym górnym rogu strony). W temperaturze pokojowej HCl jest bezbarwnym, trującym gazem. Rozpuść go w wodzie i, voilà, masz kwas solny. Dla przypomnienia, kwasy to substancje, które uwalniają jony wodorowe w wodzie. Im więcej jonów wodoru uwolni kwas w wodzie, tym silniejszy kwas (patrz „Co to jest jon?” poniżej). Jeśli z powyższej dyskusji wywnioskowałeś, że HCl uwalnia wiele jonów wodorowych w wodzie, masz rację!
Co to jest jon?
Jon to atom, który zyskał lub stracił elektrony. Elektrony są ujemnie naładowanymi cząstkami subatomowymi, które równoważą dodatnio naładowane protony w nienaładowanych (neutralnych) atomach.
Po rozpuszczeniu HCl w wodzie powstają jony H i Cl. Wodór traci elektron (stając się jonem o ładunku +1), a chlor zyskuje elektron (stając się jonem o ładunku -1).
Silne kwasy, takie jak HCl, uwalniają znacznie więcej jonów wodorowych w wodzie niż słabe kwasy, takie jak ocet czy sok z cytryny.