O Nas

Kwas chlorowodorowy. Twój żołądek w naturalny sposób pomaga w trawieniu obiadu. Jest używany przemysłowo do obróbki stali, materiału wybieranego do budowy mostów wiszących oraz samochodów osobowych i ciężarowych. Kwas solny jest również wykorzystywany do produkcji baterii, żarówek fotoflash i fajerwerków. Jest nawet używany do przetwarzania cukru i produkcji żelatyny. Kwas solny, podobnie jak związek chloru z zeszłego miesiąca, chlorek sodu , jest kolejnym „wół roboczym” związkiem chemicznym, ponieważ jest niezwykle przydatny na wiele różnych sposobów.

W przeciwieństwie do chlorku sodu, kwas solny nie jest łatwy w obsłudze, a środki ostrożności są KONIECZNIE! Kwas ten ma ostry, drażniący zapach i jest silnie żrący, co oznacza, że ​​uszkadza większość rzeczy, których dotyka. Być może zastanawiasz się, jak można przechowywać taką reaktywną ciecz bez niszczenia pojemnika. Metalowe pojemniki są na ten kwas, ale plastikowe, takie jak te wykonane z PVC (polichlorku winylu), bardzo dobrze się wytrzymują.

HCl to związek chlorowodorowy. Każda cząsteczka HCl składa się ze stosunku jeden do jednego wodoru i chloru. (Patrz diagram w lewym górnym rogu strony). W temperaturze pokojowej HCl jest bezbarwnym, trującym gazem. Rozpuść go w wodzie i, voilà, masz kwas solny. Dla przypomnienia, kwasy to substancje, które uwalniają jony wodorowe w wodzie. Im więcej jonów wodoru uwolni kwas w wodzie, tym silniejszy kwas (patrz „Co to jest jon?” poniżej). Jeśli z powyższej dyskusji wywnioskowałeś, że HCl uwalnia wiele jonów wodorowych w wodzie, masz rację!

Co to jest jon?

Jon to atom, który zyskał lub stracił elektrony. Elektrony są ujemnie naładowanymi cząstkami subatomowymi, które równoważą dodatnio naładowane protony w nienaładowanych (neutralnych) atomach.

Po rozpuszczeniu HCl w wodzie powstają jony H i Cl. Wodór traci elektron (stając się jonem o ładunku +1), a chlor zyskuje elektron (stając się jonem o ładunku -1).

Silne kwasy, takie jak HCl, uwalniają znacznie więcej jonów wodorowych w wodzie niż słabe kwasy, takie jak ocet czy sok z cytryny.